Week van Ontmoeten en Verbinden - Voor gezelligheid en nieuwe contacten

Van 26 september tot en met 4 oktober organiseert gemeente Alphen aan den Rijn de Week van Ontmoeten en Verbinden. De week is onderdeel van de landelijke campagne 'Eén tegen Eenzaamheid'.

Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met anderen. Je kunt een diepgaande, emotionele band missen of minder sociale interactie hebben dan je zou willen. Het is een zeer persoonlijke ervaring, en vaak blijft het probleem onzichtbaar voor de buitenwereld. Anderen kunnen niet zomaar zien of je eenzaam bent.

Tijdens de week van Ontmoeten en Verbinden kunnen mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten leggen. Binnen gemeente Alphen aan den Rijn vinden er allerlei activiteiten plaats voor inwoners van alle leeftijden. Denk bijvoorbeeld aan ontmoetingsochtenden, sportactiviteiten en theatervoorstellingen.

Sinds twee jaar is Gwen (38) werkzaam als buurtverbinder Alphen Centrum bij Participe en is ze de drijvende kracht achter de ‘Week van verbinden en Ontmoeten’. Na 11 jaar voor Aegon Verzekeringen te hebben gewerkt was het tijd voor iets anders: “Iets dichter bij huis en ik wilde meer een bijdrage leveren aan het verbinden van mensen en organisaties. Daarom heb ik mij aangesloten bij het Netwerk Ontmoeten en Verbinden, ook wel netwerk Eenzaamheid genoemd.”

“In Alphen aan den Rijn hebben ze dit Netwerk een andere naam gegeven, Ontmoeten en Verbinden, dit omdat men Eenzaamheid zo’n beladen woord vond. Want wat is nu Eenzaamheid en wanneer ben je dat of wanneer voel je dat? Het bereiken van deze doelgroep is dan ook niet altijd makkelijk. Samen met Karin Swier (Buurtverbinder Alphen West) en het Netwerk Verbinden en Ontmoeten zetten wij ons elk jaar weer in om in de week tegen Eenzaamheid een mooi programma neer te zetten om mensen die behoefte hebben aan sociale contacten verschillende activiteiten aan te bieden. Voor ieder wat wils zodat men nieuwe mensen kan ontmoeten en tegelijkertijd een leuke activiteit kan doen.

Verbinden en ontmoeten

Het mooie aan dit werk is dat we een bijdrage kunnen leveren aan het verbinden van mens en organisatie, maar ook dat we leren van de ervaringen van al deze mensen los van elkaar en in de verschillende organisaties, een luisterend oor kunnen bieden aan mensen, dat we vrijwilligers ondersteunen die de activiteiten dragen om zo ook plezier in het werk te hebben en houden en dat we de inwoners helpen bij het ontdekken en deelnemen van activiteiten die bij hen passen. Donderdag 26 september 2024 is de week van Ontmoeten en Verbinden gestart. Het volledige activiteitenprogramma hebben we door heel Alphen en omstreken verspreid en is ook te vinden op de website van Participe Alphen onder tabblad Hulp en Advies vervolgens Netwerk Verbinden en Ontmoeten. De link naar deze webpagina is programma netwerk verbinden en ontmoeten alphen aan den rijn 2024 26 september tot 2 oktober (participealphen.nu). We gaan met elkaar een mooie Week tegemoet met hopelijk een mooie opkomst bij alle activiteiten die georganiseerd zijn.