Vrijwilligster Michou van Donk - “Je krijgt zoveel dankbaarheid terug”

Sinds 2019 is ze betrokken bij de herdenking ‘Lichtjes in het Donker’, een initiatief van onder andere haar werkgever Jacqueline Vegt van Ammoniet Uitvaartbegeleiding. De laatste paar jaar is daar ook ‘Lichtjes in het Daglicht’ bijgekomen, dit jaar van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november van 10:00 - 18:00 uur. Lichtjes in het Donker is op zaterdag 2 november van 17.30 - 21:00 uur. “Het is telkens weer zo’n bijzondere herdenking, de mensen, de saamhorigheid en natuurlijk de lichtjes, met elkaar zorgen zij voor sfeer en warmte.”

Sinds wanneer ben je betrokken bij Lichtjes in het Donker?

Ik ben sinds 2019 betrokken bij Lichtjes in het Donker om te ondersteunen bij het vormgeven van alle uitingen.

Wat motiveert jou om bij te dragen aan de organisatie?

Het is een dankbaar initiatief, het draagt voor veel mensen iets ontzettend waardevols bij. Het is heel fijn om samen te mogen werken met de gepassioneerde mensen die in onze projectgroep zitten. Samen bedenken we de mooiste dingen en vullen we elkaar goed aan. En als het eenmaal zover is, de week van Lichtjes in het Donker is aangebroken, dan doet het zoveel goed om te zien hoe de mensen erop reageren. Al die lichtjes bij elkaar zijn prachtig om te zien en geven mij altijd weer het gevoel dat de mensen die we missen er weer even bij zijn. Stilstaan bij de herinneringen brengt ze weer even tot leven.

Wat voor werk doe je, naast dit vrijwilligersinitiatief?

Ik werk sinds 5 jaar bij Ammoniet Uitvaartbegeleiding. Daarnaast heb ik een achtergrond in reclame en fotografie bij mijn eigen onderneming 'Salt 'n Pepper'. Bij Ammoniet Uitvaartbegeleiding verzorg ik de media, marketing en vormgeving. Denk dan bijvoorbeeld aan de website, social media en advertenties. Maar ook de vormgeving van rouwkaarten, programmaboekjes en andere benodigdheden voor een uitvaart horen erbij. Regelmatig organiseer ik namens Ammoniet Uitvaartbegeleiding bijeenkomsten, om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden en te voorzien van informatie en inspiratie. Zo hebben we vorig jaar de eerste uitvaartmarkt in Alphen aan den Rijn georganiseerd en is er op 8 december de Wereldlichtjesdag.

Met welke taken hou jij je bezig voor Lichtjes in het Donker?

Ik verzorg de website, social media, alle uitingen (posters, flyers, e.d.) en de digitale fotogalerij 'Herinnering in Beeld'. Dit jaar ben ik voor het eerst betrokken bij de projectgroep voor de voorbereidingen en denk ik mee over de invulling van de herdenking.

Wat vind je het mooiste onderdeel van Lichtjes in het Donker?

De lichtjes en lantaarntjes, zij zorgen voor de sfeer en de warmte.