Superheld Five beloont kinderen van Alphen Aan de Rijn - die te voet of met de fiets naar school gaan

Het Vianova, Het Mozaïek en De Vroonhoeve,gaat het komende jaar van start met het High-Five project. Zo wil de gemeente kinderen stimuleren vaker te voet en met de fiets naar school te gaan. Donderdag 26 September komt de superheld van het project de aftrap geven in de school.

Doel van het project
Het project is een initiatief van Alphen Aan de Rijn. Hiervoor wordt de organisatie High-Five ingeschakeld die in 2019 ontstond vanuit een uit de hand gelopen afstudeeropdracht. “We voerden een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van lagere schoolkinderen. Daaruit bleek dat er steeds meer kinderen dagelijks met de wagen gebracht worden”, vertelt Authier Degryse, oprichter van High-Five. “Deze kinderen komen zelden tot nooit in aanraking met het verkeer. Een zichtbaar effect hiervan is de toenemende chaos bij het haal-en brengverkeer. Maar de echte omvang van de probleem zien we pas op lange termijn. Namelijk een gemis aan beweging, verkeersinzicht en fietsbehendigheid.” zegt Degryse.

De gemeente en de scholen vinden autonomie in het verkeer erg belangrijk. Met name omdat deze kinderen na de basisschool vaak zelfstandig het verkeer induiken. Het doel van dit project is dan ook om op een ludieke manier de kinderen aan te moedigen om te lopen en fietsen naar school.  

Methode met superheld
Het aanmoedigen doet High-Five op een ludieke manier. Zo is er een superheld uit een parallel universum. Deze vraagt hulp aan de kinderen om zijn thuisplaneet te redden. Dit kunnen ze doen door te tikken met een medaillon langs High-Five borden op de looproute naar school.  Zo’n High-Five levert de leerlingen ook virtuele punten op die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen zoals pretparktickets of extra speeltijd. 

Resultaten
Het is een formule die ook aanslaat in andere gemeenten. Ondertussen zijn er 115 scholen in de 46 gemeenten aangesloten. Daarmee werden de voorbije jaren al 1.214.853 High-Fives gescoord. Het succes wordt niet alleen gemeten in aantal High-Fives maar ook met behulp van een een nulmeting. Deze wordt in elke klas van de school gedurende een week afgenomen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen wat dit project heeft opgeleverd. 

Vrijwillig en anoniem
Alle leerlingen worden aangemoedigd om deel te nemen, maar een deelname is vrijwillig. “We vragen met opzet geen namen van deelnemende kinderen, zo kennen we geen persoonsdata en kunnen kinderen op het platform elkaars echte namen niet zien. Daarmee vermijden we groepsdruk.” vertelt Degryse. Er worden enkel algemene inzichten op schoolniveau gedeeld met de gemeente. Bovendien geeft de organisatie aan dat alle data op het eind van het schooljaar onmiddellijk wordt verwijderd. 

Five&Ride
Voor wie niet in de mogelijkheid is om te stappen of fietsen worden randparkeerplaatsen buiten de schoolomgeving georganiseerd. Daar kunnen kinderen uitstappen en alsnog de laatste paar honderd meter te voet afleggen langs een van de High-Five palen. Zo hoopt de gemeente de verkeersdrukte bij de school drastisch te verminderen, zodat het fijner wordt voor stappers en fietsers.