Ontdek het Groene Hart van Alphen aan den Rijn: 7 tips en plekken om van de natuur te genieten

Ontdek het Groene Hart van Alphen aan den Rijn: 7 tips en plekken om van de natuur te genieten

Alphen aan den Rijn en haar omliggende dorpen vormen een groene oase midden in het Groene Hart van Nederland. Onze gemeente staat bekend om haar rijke natuur, historische bezienswaardigheden en veelzijdige recreatiemogelijkheden. Of je nu houdt van wandelen, fietsen of lekker buiten zijn met je gezin, er is voor iedereen iets te beleven. In dit artikel nemen we je mee naar zeven prachtige recreatiegebieden in en rond Alphen aan den Rijn, compleet met tips voor activiteiten en de beste plekjes om te genieten van een hapje en drankje.

1. Zegersloot – Het groene hart van Alphen

Zegersloot is misschien wel het bekendste recreatiegebied in Alphen aan den Rijn. Dit groene park biedt voor elk wat wils: van wandelen tot watersporten en van speeltuinen tot mooie fietsroutes. De Zegerplas ligt centraal in het park en is een geliefde plek voor inwoners en recreanten. Rondom de Zegerplas vind je de golfbaan, sportvelden, ruiterpaden, een urban athletes park, schaak- en damtafels, de bowlingbaan, indoor skibaan, een groot evenemententerrein, zwemplekken, speeltuinen, een skatebaan en kinderboerderij.

Wist je dat je in Park Zegersloot meerdere bossen kunt vinden? Het kabouterbos, Prinses Irenebos met drie themabossen, tiny forest, speelbos, een eetbos. Voor de natuurliefhebbers is er het natuurgebied de Kromme Aar, hier krijg je een inkijkje de biodiversiteit van dit unieke natuurgebied.  Er leven en broeden wel meer dan 50 vogelsoorten!

Activiteitentip: Maak een wandeling rond de Zegerplas en geniet van de wisselende uitzichten op het water en het omliggende groen. Maak een uitstapje naar het Heempark waar je het kabouterbos vindt, de kinderboerderij of de minigolfbaan met leuke speeltuin bij Bij Hen. Heb je kids die gaag klimmen en klauteren? Dan is er ook een klimbos!

Of huur met lekker weer ‘s zomers SUP bij één van de aanbieders zoals Sunset Beachbar, de surfvereniging of Wet ’n Wild en ontdek de plas vanaf het water. Liever wat meer actie? Check dan de waterskibaan! En wil je meer leren over de natuur dan is een bezoek aan bezoekerscentrum de Veenweiden een leuke tip.

Horecatip: Strijk neer bij Restaurant Wet ’n Wild, direct aan de plas. Geniet van een lunch of diner op het terras met uitzicht op het water, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Of geniet in de zomermaanden van een vakantiegevoel bij Sunset Beachbar, waar je uitzicht hebt op de prachtige zonsondergang. Ook leuk zijn Bij Hen en Pannekoe.

2. Bentwoud – Ontspanning in de uitgestrekte natuur

Het Bentwoud is een relatief nieuw natuurgebied dat zich uitstrekt over meer dan 800 hectare tussen Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, met maar liefst 80 kilometer aan fiets- en wandelpaden die door de uitgestrekte bossen en open velden slingeren. Hier kun je genieten van groen, rust, ruimte en een divers landschap dat zowel vogels als wilde dieren aantrekt.

Activiteitentip: Wil je een dag wandelen zonder ook maar één auto tegen te komen? De Grote Omloop wandelroute is 20 kilometer lang en brengt je door het hele Bentwoud. Breng je een bezoekje met kinderen? Dan is het Laarzenpad van 5 kilometer een leuke tip! Wie weet kom je wel Schotse Hooglanders tegen. Of laat de kinderen lekker razen door Speelbos Bentjungle, met heuvels, waterpartijen en boomstammen.

Horecatip: Na een lange fiets- of wandeltocht kun je heerlijk ontspannen bij ROEST, gelegen aan de golfbaan in het Bentwoud.

 

3. Hofstedepark – Groene parel in Koudekerk aan den Rijn

Hofstedepark, gelegen in Koudekerk aan den Rijn, is een relatief klein maar gezellig park met een mix van bossen, grasvelden en vijvers. Dit park is een geliefde plek voor wandelaars, joggers en gezinnen met kinderen. Het is een rustige oase in een dorpse omgeving, ideaal voor een ontspannen dag in de natuur, even weg van de drukte.

Activiteitentip: Voor kinderen is er een avontuurlijke speeltuin met klimtoestellen en zandbakken. Ook is er een skatepark en leuk hondenstrandje, dus ook perfect voor je vriendelijke viervoeter!

Horecatip: Sluit je wandeling af met een bezoek aan Eetcafé de Hoek, een gezellig café restaurant aan de Oude Rijn. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch of diner terwijl je uitkijkt over de Rijn. Ook gezellig om te borrelen met een lekker biertje van de tap!

 

4. Polders van Hazerswoude – Historische polders vol rust en natuur

De polders van Hazerswoude zijn het perfecte voorbeeld van het oer-Hollandse polderlandschap. Dit gebied, met onder andere Spookverlaat en De Wilck, is ideaal voor lange wandelingen of fietstochten door rustige, uitgestrekte weides, doorsneden door slootjes en molens. Hier kom je helemaal tot rust in de natuur, ver weg van de drukte van de stad.

Activiteitentip: Maak een fiets- of wandeltocht door het Spookverlaat, een historisch poldergebied met karakteristieke boerderijen en bruggetjes. In De Wilck kun je genieten van vogelspotten; dit gebied is een bekend broedgebied voor weidevogels zoals de grutto en kievit.

Horecatip: Na een dag in de polder kun je neerstrijken bij De Egelantier in Hazerswoude-Dorp, waar je kunt genieten van een smakelijke lunch of diner in een sfeervolle, landelijke omgeving. Of breng een bezoekje aan één van de streekwinkels in de buurt, bij boerderijwinkel van Hier kan je ook heerlijk lunchen!

5. Bezoek de Kwekerijen in Boskoop – Groene kunstwerken in de tuinbouwhoofdstad

Boskoop staat wereldwijd bekend om zijn kwekerijen. Deze kwekerijen zijn een lust voor het oog met hun eindeloze rijen van zorgvuldig gekweekte planten en bomen. Veel kwekerijen in Boskoop openen hun deuren voor bezoekers, zodat je kunt zien hoe planten worden gekweekt en verzorgd. Het is een bijzondere ervaring voor iedereen met een liefde voor tuinieren of voor wie gewoon van de natuur houdt.

Activiteitentip: Van Maart tot en met Oktober vindt er iedere laatste zaterdag van de maand het Tuinpad Rijneveld plaats. Breng een bezoek aan de kwekerijen waar de vlag wappert en maak er een leuke dag van! Alles leren over Boskoop? In het Boomkwekerijmuseum vertellen ze je er graag alles over en in de vakanties zijn er vaak ook leuke activiteiten voor kinderen. De kwekerijen vanaf het water bekijken? Boek dan een rondvaart bij VVV Boskoop.

Horecatip: Voor een kop koffie of lunch na je bezoek aan de kwekerijen kun je terecht bij Plantentuin Esveld, een van de bekendste kwekerijen in Boskoop met een prachtig aangelegd tuincentrum en theehuis Yumé. Op het Rijneveld vind je ook BUCK Bar & Kitchen en Proef de Tuin.

 

6. Zaanse Rietveld – Natuurherstel en de terugkeer van de ijsvogel

Het Zaanse Rietveld is een uniek natuurgebied ten zuidwesten van Alphen aan den Rijn, dat in de afgelopen jaren is getransformeerd van landbouwgrond naar natuurgebied. Dit natuurgebied trekt niet alleen wandelaars en fietsers, maar is ook een toevluchtsoord voor diverse vogelsoorten, waaronder de ijsvogel. Het project om de ijsvogel terug te brengen naar dit gebied is een groot succes, met diverse aangelegde broedplaatsen langs de oevers van de sloten.

Activiteitentip: Maak een wandeling langs de speciaal aangelegde ijsvogelroute, waar je met wat geluk deze kleurrijke vogel kunt spotten. De route is ook geschikt voor kinderen, die onderweg meer leren over de natuur en de dieren in dit gebied.

Horecatip: Even opladen na je wandeling in het Zaanse Rietveld? Je kan alle kanten op! Rijd naar Boskoop voor een bezoekje aan Yumé, Proef de Tuin en BUCK of wijk uit naar Alphen en zoek een gezellig restaurantje in het centrum. Ook in Hazerswoude-Dorp vind je leuke eetcafés zoals Dorpshuis de Juffrouw of Eetcafé de Egelantier.

7. Molenviergang in Aarlanderveen – Een uniek stukje cultureel erfgoed

De Molenviergang in Aarlanderveen is het enige nog werkende viergangs molensysteem ter wereld. Deze vier molens werken samen om het polderlandschap droog te houden, een indrukwekkend staaltje Nederlandse waterbeheersing. Dit historische molensysteem is prachtig gelegen in een open polderlandschap en vormt een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van de regio.

Activiteitentip:Fiets of wandel langs de Molenviergang en leer meer over het ingenieuze systeem dat dit landschap al eeuwen drooghoudt. Tijdens speciale dagen zijn de molens ook te bezichtigen en kun je meer leren over het leven en werken van de molenaars.

Horecatip: Na je bezoek aan de molens kun je genieten van een heerlijke maaltijd bij Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen, een sfeervol restaurant in een historisch pand met uitzicht over de polder.

 

Met zoveel prachtige natuur in en rondom Alphen aan den Rijn is er altijd iets te beleven. Of je nu houdt van wandelen, fietsen of cultuur, deze groene gemeente biedt voor iedereen wat wils. Trek er op uit, ontdek de rijke natuur en geniet van de rust en ruimte die het Groene Hart te bieden heeft!