Najaar vol evenementen in Museumpark Archeon

Museumpark Archeon organiseert een reeks unieke weekenden vol historische ontdekkingen en belevenissen in september en oktober 2024. Van middeleeuwse bedrijvigheid tot culinaire tijdreizen, van spannende verhalen over mythen en sagen tot een duik in de geneeskunde door de eeuwen heen—elk weekend biedt een nieuwe kans om de geschiedenis tot leven te zien komen.

Middeleeuws Weekend - 7 & 8 september 2024

Een weekend vol vermaak, informatie en middeleeuwse gezelligheid beleeft men tijdens het Middeleeuws Weekend in Archeon. Breng een bezoek aan de middeleeuwse stad Gravendam, een bruisende plek vol bedrijvigheid. Hier krijgen bezoekers de kans om ambachtslieden in actie te zien: van de bakker die broden bakt, tot de schoenmaker die schoeisel maakt voor de inwoners van het stadje.

In het middeleeuwse stadje is een middeleeuws kampement waarin het dagelijks leven, middeleeuws koken en de ambachten worden getoond. Daar geven ze speciale zwaardvecht- en boogschietdemonstratie. Ontdek ook de demonstraties van oude ambachten en dagelijkse bezigheden.

Archeon Culinair - 21 & 22 september 2024

Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Maak samen met Pierre Wind een culinaire tijdreis! Proef en leer over de geschiedenis van het eten.

Pierre Wind is beide dagen in de weer met vele culinaire hoogstandjes uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Daarnaast zijn er kookdemonstraties en kan men natuurlijk ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart.

Schrijvers van de Ronde Tafel in Archeon - 14 & 15 september

2024 Museumpark Archeon ontvangt in het derde weekend van september (14 en 15) het collectief De Schrijvers van de Ronde Tafel, een groep van vijftien gepassioneerde schrijvers van historische kinderboeken. Tijdens dit speciale weekend kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten die hen meevoeren door verschillende tijdperken, waarbij geschiedenis tot leven komt.

Op zowel zaterdag als zondag wordt er een uitgebreide boekenmarkt georganiseerd, waar bezoekers de mooiste historische kinderboeken kunnen ontdekken. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn aanwezig om hun eigen werken te signeren en voor te lezen uit hun boeken, waardoor jonge lezers op een unieke manier in aanraking komen met de geschiedenis.

Naast het genieten van verhalen, kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met verschillende schrijftechnieken uit het verleden. Het weekend biedt een unieke gelegenheid voor jong en oud om op een interactieve manier kennis te maken met de rijke historie van ons verleden. Op zaterdag 14 september vindt overigens ook de uitreiking van de Thea Beckman prijs plaats.

Kom luisteren tijdens het Verhalenweekend - 28 & 29 september 2024

Het is tijd voor het woord! Op 14 en 15 september transformeert Archeon in een waterval van woorden en wijsheden. Van epische vertellingen tot meeslepende legendes, dit evenement brengt het verleden tot leven in een unieke beleving voor jong en oud. Sprekers vertellen over fantastische mythen en sagen uit de Lage Landen. Luister in de middeleeuwen naar spannende verhalen, de Romeinen vertellen over goden en mythen uit hun tijd en de geschiedenis weerklinkt in de prehistorie. Kom je een verhaaltje meepikken?

Geneeskunde Weekend 5 & 6 oktober 2024

Tijdens het Geneeskunde Weekend zijn er door het gehele Museumpark Archeon verschillende re-enactment groepen die laten zien hoe zorg en welzijn er vroeger aan toe ging. Zo worden demonstraties gegeven en welke geneeskundige behandelingen plaats vonden bij huis, tuin en keuken verwondingen in de prehistorie en zorg bij een griepuitbraak en een gasaanval in de Eerste Wereldoorlog. Een chirurgijn uit de middeleeuwse periode brengt hoogstpersoonlijk bezoek aan Archeon en geeft met liefde zijn medisch advies voor middeleeuwse kwaaltjes. Ontdek, leer en doe tijdens het Geneeskunde Weekend in Archeon.