Muziekfestival Marloes: Hotspot in de polder van Hazerswoude

Muziekfestival Marloes: Hotspot in de polder van Hazerswoude

Ooit begon het als een vriendenfeestje op een boerderij. Inmiddels is Muziekfestival Marloes in de Hazerswoudse polders, genoemd naar een prijswinnende koe, uitgegroeid tot een festival waar je niet meer omheen kunt. Joyce en Gerard van der Hulst vertellen wat er zaterdag 12 oktober allemaal te doen is op hun boerderij en welke bands er optreden, inclusief Joyce zelf.

Dit jaar kunnen 500 mensen terecht in de boerderijschuur van de boerderij van Joyce en Gerard van der Hulst aan het Spookverlaat. Zij krijgen een programma met bands uit Hazerswoude en Boskoop, maar ook uit Duitsland en Nijmegen. “De programmering doet de organisatie met elkaar. Het zijn allemaal muziekliefhebbers.”

Hun boerderijwinkel Van Hier wordt even overgedragen aan anderen en een stukje verderop, in de grote schuur waar nu tractoren en landbouwwerktuigen staan, wordt het festival gehouden. Daar komen podia en horeca voor de festivalgangers. “Wij zijn de gastlocatie voor festival Marloes”, vertelt Joyce die dus zelf ook gaat optreden. “Dat vinden we heel leuk, want als boer willen we graag zichtbaar zijn voor het publiek. Zo kunnen we laten zien over het reilen en zeilen op onze boerderij.”

Marloes ontstond ooit als particulier initiatief op een boerderij in Hazerswoude. Daar werd officieel geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar het muziekfeest ‘voor vrienden en vrienden van vrienden’ was wijd en zijd bekend. De naam van het particuliere polderfestival was ontleend aan prijswinnende melkkoe Marloes, van boer Jan van Dorp. Zij gaf in haar leven maar liefst 100.000 liter melk. Ook na het overlijden van de iconische koe, bleef het festival de naam behouden.