Lustrumfeest Zon op Alphen met Maarten van Rossem - ‘De energietransitie is van alle tijden’

Dit voorjaar was het alweer vijf jaar geleden dat de zonneparken bij Rijnvicus en Golfclub Zeegersloot in gebruik zijn genomen. Het bestuur van Zon op Alphen laat dit niet ongemerkt voorbijgaan. Op woensdagavond 23 oktober is er een feestelijke bijeenkomst in het Alphense Parktheater. Gastspreker is prof. dr. Maarten van Rossem, de politiek en cultureel expert die in de afgelopen jaren met zijn deelname aan verschillende tv-programma’s naam en faam heeft opgebouwd. Hij spreekt bij Zon op Alphen over het thema: ‘De energietransitie is van alle tijden’.

Eind september ontvangen de deelnemers van Zon op Alphen de officiële uitnodiging voor deze bijzondere avond. De lustrumviering valt toevalligerwijs in dezelfde week waarin de Algemene Vergadering van Zon op Alphen wordt gehouden, te weten op dinsdag 22 oktober, aanvang 20.00 uur in de raadzaal van het Stadskantoor. Voor de AV gaat begin oktober de officiële uitnodiging de deur uit. Kijk voor meer informatie op de website van Zon op Alphen.

Isolatie-subsidie voor inwoners met energiearmoede

De gemeente Alphen aan den Rijn stelt subsidie uit het Nationaal Isolatie Programma beschikbaar voor huishoudens met energiearmoede, ter hoogte van maximaal 4.000 euro per woning. Aan Energiek Alphen (EA) is gevraagd om - in eerste instantie - een pilot met tussen de 5 en 15 woningen op te zetten, verspreid over de gemeente. Het gaat om woningen met een relatief lage WOZ-waarde en waarschijnlijk niet al te beste isolatie, waarvoor de bewoners de afgelopen jaren energietoeslag aangevraagd hebben.

Op hun ‘verduurzamingsreis’ krijgen deze bewoners begeleiding van een EA-energiecoach. Uiteindelijk gaat het om welke maatregelen het effectiefst zijn, het opvragen en vergelijken van offertes, een berekening van kosten en baten, inclusief leningen en subsidies. Medewerkers van het sociale domein van de gemeente werken ook mee aan de pilot. De start is gepland in oktober.