VNG jaarcongres 2024 - Ruim 3.000 bestuurders te gast in het Groene Hart
Gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden zijn trots dat ze op 25 en 26 juni in 2024 het VNG Jaarcongres mede organiseren voor ongeveer 3.000 gemeentebestuurders van 342 gemeenten uit het hele land. Een kans om hen te laten zien hoe wij in het Groene Hart uitdagingen aanpakken en kansen benutten. Thema van het VNG Jaarcongres 2024 is ‘Kracht van verbeelding’ en het de gastgemeenten hebben als thema ‘Stad en Land’ gekozen.
50 middagsessies in het Groene Hart
Het Jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is een algemene ledenvergadering waar gemeentebestuurders uit heel Nederland samenkomen om besluiten te nemen die alle gemeenten aangaan. Daarnaast is het een kans om als gastgemeenten het Groene Hart te profileren en te promoten. Dit doen we door 25 van de 50 middagsessies te organiseren in het Groene Hart.
Het congres bestaat uit deze onderdelen:
1. Dinsdagochtend, plenair ochtenddeel bij Hoogeveen Plants in Hazerswoude/Boskoop;
2. Dinsdagmiddag, 50 middagsessies in het Groene Hart. Bestuurders maken hier niet alleen kennis met de markante plekken het Groene Hart, maar ook met de aanpak van grote vraagstukken, zoals bodemdaling en watersturing, energie, woningbouw, de toekomst van de landbouw, bestaanszekerheid voor iedereen en gezond leven.
3. Dinsdagavond, een avondprogramma in Sint-Jan in Gouda;
4. Woensdagochtend, algemene ledenvergadering.
Middagsessies gemeente Alphen aan den Rijn
Bestuurders gaan een middagsessie volgen op het Alpherium, containerterminal van Combined Cargo Terminals (CCT), waar drie mega grote batterijcontainers van Zero Emission Services (ZES) worden opladen en aan boord van binnenvaartschepen worden gehesen zodat de schepen vijf tot zeven uur volledig op groene energie kunnen varen. Maar ook bedrijven die tijdelijk stroom nodig hebben kunnen hier gebruik van maken. Michiel Smit (ZES): “Met CCT als partner is sinds september ‘21 het allereerste binnenvaartschip dat vaart op groene energie een feit en is bewezen dat volledig emissieloos varende binnenvaartschepen kunnen worden gerealiseerd. De transitie naar elektrische binnenvaart is sindsdien samen met onze partners ingezet.”
De Jostiband geeft een muziekworkshop aan bestuurders en laat zien dat iedereen muziek kan maken. Lyan Verburg: “Samen muziek maken geeft enorm veel plezier maar is moeilijker dan je denkt. Door middel van de kleurenmuziek van de Jostiband én uitleg van een aantal orkestleden en begeleiders laten wij zien dat iedereen mee kan spelen”.
Met de middagsessie ‘Fiets een maaltijd bij elkaar’ is binnen gemeente Alphen aan den Rijn mogelijk om met een korte fietstocht een hele maaltijd bij elkaar te fietsen. Verser kan het niet! Leuk om het gebied te leren kennen, te weten waar je eten vandaan komt en kennis te maken met de boeren die het maken. Han Hendrikx: “Bij onze streekproducenten kan je zien wat je eet en dat proef je ook.”
VNG Jaarcongres is een jaarlijkse algemene ledenvergadering
Alle Nederlandse gemeenten zijn lid van de VNG, en samen vormen zij de vereniging. Drie pijlers zijn de basis van de vereniging: kennisdeling, belangenbehartiging en ondersteuning/dienstverlening bij de uitvoering. Het VNG Jaarcongres is de algemene ledenvergadering waar besluiten worden genomen die alle gemeenten aangaan.
Het is een gegeven dat complexe vraagstukken vragen om samenwerking en kennisdeling. Bijvoorbeeld bodemdaling is niet alleen een probleem van het Groene Hart maar ook in andere delen van het land hebben ze daar last van. Tijdens het congres delen we kennis en innovaties zodat we niet opnieuw het wiel gaan uitvinden.
De ervaring leert dat voorgaande edities van het VNG Jaarcongres 1 tot 1,5 miljoen oplevert voor de regio. Te denken valt aan ruim duizend hotelovernachtingen en verdere verblijfkosten. Een congresganger geeft per dag tussen de 250 tot 300 euro per dag uit. Daar zit een hotelovernachting bij, een horecabezoek en misschien nog wat winkelen. De economische spin-off van congressen is groot en daarom interessant voor organisatoren.
Samenwerkingsverband AGW
Netwerksamenwerking Alphen-Gouda-Woerden Sinds 2014 werken Alphen, Gouda en Woerden (AGW) samen om in het Groene Hart de economie te versterken en het gebied aantrekkelijker te maken voor recreatie en toerisme. Het Rijk, de provincies, waterschappen en gemeenten werken met elkaar aan een toekomstbestendig Groene Hart. Alphen, Gouda en Woerden trekken hierin samen op
Burgemeester Liesbeth Spies: “Wij zijn trots dat we met drie gemeenten hierin samenwerken. Een mooie gelegenheid om ons visitekaartje af te geven aan de rest van Nederland. Ook de ondernemers en de inwoners spelen een belangrijke rol. We hebben er heel veel zin in.”
Burgemeester Pieter Verhoeve: 'Een mooie kans om kennis en ervaringen te delen, elkaar te inspireren en samen te kijken naar de uitdagingen die veel gemeenten hebben, zoals woningnood, vluchtelingenopvang en bodemmanagement. In het Groene Hart liggen mooie kansen, die laten we graag zien.”
Burgemeester Victor Molkenboer: “Als er een verkiezing zou worden gehouden voor de beste regio van Nederland dan wint het Groene Hart. In het Groene Hart is het groen wonen, groen werken en groen recreëren. Enorm veelzijdig en dat zie je bij de middagsessies.”