Klimaatbos gedeeltelijk toegankelijk

De afgelopen weken is hard gewerkt in het Klimaatbos in de wijk Kerk en Zanen, in Alphen aan den Rijn.

Onder andere scholieren van drie basisscholen en omwonenden hebben geholpen bij de aanplant van bomen en bijvoorbeeld het aanleggen van takkenrillen. Vanaf 1 maart wordt het Klimaatbos voor een deel opengesteld voor bezoekers. Het gaat om het gedeelte nabij het Paddeneiland tot aan wielerparcours Avanti. Het Klimaatbos is toegankelijk via de brug ter hoogte van Augustijnenlaan 16.  In de rest van het Klimaatbos worden de komende weken de laatste grote werkzaamheden uitgevoerd. Eind maart is het hele Klimaatbos toegankelijk. 

Klimaatbos 
Wat maakt het Klimaatbos nu anders dan andere bossen? Uniek aan dit bos is dat er niet zomaar heel veel bomen worden geplant. Door de universiteit van Wageningen zijn eigenschappen van bomen beschreven die een positief effect hebben op het klimaat. In dit Klimaatbos zijn al deze bomen aangeplant. De bomen in het Klimaatbos vangen meer CO2 op dan andere bomen en daarnaast kunnen ze extra goed tegen periodes van droogte of juist hevige regenval, en zijn ze beter bestand tegen de meest voorkomende ziektes en plagen. Daarmee wordt het een toekomstbestendig bos dat helpt om luchtvervuiling door uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan. Ook komen er veel eetbare planten en bomen zoals fruitbomen, bessenstruiken en notenbomen. Ook de aanleg van het gebied – met bijenheuvels, ruige oevers en takkenrillen – heeft een belangrijk doel. Daarbij wordt ‘groen afval’, zoals afgevallen bladeren en houtsnippers, opnieuw gebruikt in het Klimaatbos, bijvoorbeeld om de bodem te verbeteren. Samen creëren zij de ideale leefomgeving voor planten- én diersoorten, met voldoende voedsel en schuilplekken voor bijvoorbeeld vogels, insecten en wilde bijen. 

Kinderen die een meneer helpen met het planten van een boom op een grondstuk met in de achtergrond moeders die aan het kijken zijn.