Jubileum Genootschap van Schrijvers van de Ronde Tafel - voor prijsuitreiking in Museumpark Archeon

Het genootschap van Schrijvers van de Ronde Tafel vieren dit jaar het 25-jarig Jubileum. In samenwerking met de Alphense Bibliotheek en Museumpark Archeon zijn de schrijvers op vrijdag 13 september naar een aantal bassischolen in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag & Braasem gegaan. Zij komen naar de klassen en leren de leerlingen een historisch verhaal te schrijven. De verhalen kunnen persoonlijk ingeleverd worden in Museumpark Archeon op zondag 15 september a.s. Een deskundige jury beoordeelt deze verhalen en ’s middags, na het gladiatorengevecht is de feestelijke prijsuitreiking. Drie jonge winnaars maken kans op een historisch boekenpakket. De schrijvers zijn het gehele weekend in Museumpark Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk. Het project is mede tot stand gekomen i.s.m. het Lira Fonds

Thea Beckmanprijs Dit jaar wordt voor de 20e keer in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs toegekend aan de auteur van het beste historische jeugdboek. Eveneens wordt de Jonge Beckman uitgereikt. In 2024 richten beide jury’s zich op werk voor kinderen tot en met 12 jaar. Eerder dit jaar maakte de jury al de longlist van twaalf genomineerde boeken bekend, gevolgd door de shortlist. Op zaterdag 14 september wordt de prijs uitgereikt.

De jury voor de Thea Beckman Prijs bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering) Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar). Een groep van 12 jonge lezers uit het gehele land vormt de jury voor de Jonge Beckman. Zij lazen alle boeken van de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jonge lezers.

Genomineerden

Voor het eerst maken dit jaar zes titels kans op de Thea Beckman Prijs en de Jonge Beckman Prijs. De zes genomineerde titels zijn:

Nienke Berends – Aaf graaft door Clavis, februari 2023

Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo Van Holkema & Warendorf, augustus 2023

Linda Dielemans – Koningsspel Leopold, oktober 2023

Henna Goudzand Nahar – Suikerland Querido, april 2023

Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka Querido, augustus 2022

Zindzi Zevenbergen/Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs De Harmonie, juni 2023

Prijsuitreiking

Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2024 als de Jonge Beckman 2024 in Archeon uitgereikt. De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1.250,- van Archeon en ook de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.250,-. Bij deze zes titels zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam korte films gemaakt. Voorafgaande aan de uitreiking worden de korte films getoond. De prijsuitreiking vindt plaats tussen 10:00 en 12:00 uur.

De Schrijvers van de Ronde Tafel, genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in Archeon aanwezig en lezen voor uit eigen werk.