Zonovergoten Jaarmarkt - was een groot succes

De Jaarmarkt van Alphen aan den Rijn in 2024 was een doorslaand succes. Met bijna 100.000 bezoekers, honderden kramen en een zonovergoten dag, heeft het evenement weer bewezen waarom het de grootste jaarmarkt van Nederland is. De sfeer in het centrum was bruisend, en er was voor jong en oud iets te beleven. Van kinderactiviteiten tot een uitgebreid muzikaal programma, er was geen tekort aan entertainment. Toch leek het erop dat de markt dit jaar misschien niet door zou gaan. Een reeks onverwachte organisatorische uitdagingen zorgde ervoor dat de toekomst van het evenement onzeker was. Gelukkig konden de problemen op tijd worden opgelost, en de jaarmarkt vond plaats onder perfecte weersomstandigheden.

100.000 bezoekers uit de hele omgeving

De honderden kramen, verspreid over de hele binnenstad, boden een breed scala aan producten: van lokale specialiteiten en handgemaakte sieraden tot lekkernijen. De diversiteit aan producten zorgde ervoor dat elke bezoeker wel iets vond dat hem of haar interesseerde. Een hoop van de bezoekers komen voor de echte koopjes en struinen dan ook al vroeg langs de kramen. 

Dit was het eerste jaar dat ook Alphen Marketing een plek bemachtigde op de grootste jaarmarkt van Nederland. Op het Thorbeckeplein hebben wij samen met onze partners honderden mensen persoonlijk gesproken over hun mening over Alphen aan den Rijn en de Jaarmarkt. Het AD schreef: "Nieuw dit jaar: het Alphen Promotieplein" – een mooie erkenning van het werk dat Alphen Marketing samen met Alphen Vitaal, VVV Alphen, VVV Boskoop, Platform van Recreatie en Toerisme, en de Kledingbank hebben gedaan.

Ons doel tijdens de jaarmarkt: Alphen aan den Rijn promoten aan inwoners en bezoekers als een aantrekkelijke plek voor vrijetijdsbesteding! Met een speciaal boekje met 50 tips om eropuit te gaan met kinderen, het kortingsbonnenboekje en natuurlijk ons gloednieuwe magazine hebben we veel bezoeker mogen verrassen.

Muziek en vermaak voor jong en oud

Naast de overvloed aan marktkramen was er een indrukwekkend muzikaal programma. Op verschillende podia door de stad traden lokale en nationale artiesten op, van feestelijke DJ's tot zangers zoals Marco de Hollander en Ruth Jacott. Het Rijnplein werd omgetoverd tot een bruisend podium waar bezoekers konden genieten van optredens gedurende de hele dag. Het was niet alleen een feest voor het gehoor, maar ook voor het oog. Optredens van dansgroepen en straatartiesten zorgden voor levendigheid in de straten, en de vrolijke sfeer was overal voelbaar.

Een speciaal onderdeel van de jaarmarkt was de aandacht voor de jongere bezoekers. De kinderen konden zich uitleven op de 17 meter lange stormbaan op het Thorbeckeplein en genieten van de magische goochelshows. Ook de traditionele kermis, die dit jaar weer plaatsvond op de parkeerplaats bij ARC, was een enorm succes. Met het 40 meter hoge reuzenrad, de Speed Booster en de nieuwe Zanzibar-attractie, was er geen tekort aan spanning en sensatie.

Historische Weetjes: 400 Jaar Jaarmarkt

De Jaarmarkt Alphen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1894. Wat ooit begon als een eenvoudige paardenmarkt, is in de afgelopen eeuwen uitgegroeid tot een van de grootste markten van Nederland. De markt werd voor het eerst gehouden op de derde woensdag van september, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. 

Een ander leuk weeetje over de jaarmarkt is dat het lange tijd een van de weinige gelegenheden was waarop mensen uit verschillende regio's elkaar ontmoetten. In de tijd voor moderne communicatiemiddelen en transport, was de jaarmarkt een belangrijk sociaal evenement. Mensen kwamen van heinde en verre naar Alphen om inkopen te doen, maar ook om te socialiseren, nieuws uit te wisselen en, wie weet, zelfs om een toekomstige partner te ontmoeten. En gelukkig gebeurd dat socialiseren nog steeds want wat kom je toch altijd weer een hoop bekende tegen!

Hopelijk mogen we volgend jaar weer van zo'n prachtige editie genieten.