Voor Sari Burggraaf-de Wit van De Witte Gravin in Alphen is het de gewoonste zaak van de wereld; koeknuffelen. Ze geeft er zelfs workshops over. “Een koe is van nature nieuwsgierig en steekt haar kop naar je toe en ruiken is voor haar de manier om te verkennen. Daarom moet je altijd je handen bij de neus aanbieden. Een koe vindt het aaien in haar nek en haar hals heel erg fijn en als je geluk hebt, dan laat een koe toedat je haar lijf aait en gaat ze uiteindelijk liggen. En als ze languit gaat liggen, dan heeft ze zich helemaal opengesteld en laat ze alles toe”, vertelt Sari enthousiast over haar honderd melkkoeien.

Uitbreiding stallen

Samen met haar man Jan en haar ouders hebben ze 22 jaar geleden een maatschap opgericht en plannen gemaakt om het boerenbedrijf verder voort te zetten. “We hebben ons vooral gericht op het uitbreiden van de stal met daarvoor een ruimte voor gezelschappen, verjaardagen, feesten en presentaties, met uitzicht op de stal. Dat is een bijzondere ervaring en wij verzorgen natuurlijk volledig de catering. Nieuwe uitdagingen en nieuwe facetten aan het bedrijf is voor ons de toekomst. Zo kwam ook de vraag naar koeknuffelen. Ik heb mij daar volledig in verdiept, want de stap naar het aaien en knuffelen van een koe door mensen lijkt makkelijk gemaakt, maar zo simpel is dat niet. Je moet je namelijk letterlijk overgeven aan de koe en dat is voor sommige mensen niet eenvoudig.”

Workshops koeknuffelen

Het koeknuffelen trekt gezelschappen met heel wisselende intenties. Het loopt uiteen van bachelorparty’s tot teambuildinguitjes van bedrijven. Wat je uiteindelijk ontdekt is dat een koe een ontzettend warm en gezellig dier is.

Sari vertelt verder: “Een hele sessie koeknuffelen duurt ongeveer drie uur. Je doet het met elkaar, in gezelschap en je krijgt tijdens de complete boerderijbeleving de hele levensloop van de koe mee. Een koe weegt ruim 600 kilo, dus je moet zorgvuldig met haar om gaan. Als ze opstandig wordt, dan houd je haar echt niet tegen. Daarom leren we de deelnemers hoe ze een koe moeten benaderen. “Net als bij een gezelschap van mensen is er in het begin een fase van aftasten, een beetje uitproberen. Om je over te geven aan de koe is het belangrijk dat je een laagje van jezelf afdoet. Uiteindelijk levert het hele interessante gesprekken met elkaar op. En daar gaat het uiteindelijk om.”