Het stralende icoon: de Alphense toren

Toren in de Rijnhaven

Het stralende icoon: de Alphense toren

Je ziet hem al van ver schijnen: de Alphense toren. In de volksmond zijn er veel benamingen: de zendmast, lichttoren, zendtoren, de Alphense toren enzovoorts. Eén ding is zeker: iedereen herkent hem en het is een belangrijk onderdeel van de skyline van Alphen aan den Rijn. Veel inwoners zien hem dagelijks, maar weten niet altijd de geschiedenis achter deze toren of waar hij nu nog voor dient. Naast zijn belangrijke functie in het uitzenden van signalen, biedt de toren ook mogelijkheden voor bijzondere evenementen én herbergt hij een unieke verrassing: slechtvalken die je live kunt volgen tijdens het broeden! In dit artikel nemen we je mee door de geschiedenis, het huidige gebruik en de onderhoudswerkzaamheden die momenteel plaatsvinden. En lees zeker tot het einde want hier vertellen we nog een leuk weetje. 

De geschiedenis van de Alphense Toren

De zendmast werd gebouwd in de jaren ’60, een periode waarin televisie en radio steeds belangrijker werden. Deze masten waren essentieel om de signalen van televisie- en radio-uitzendingen door het hele land te verspreiden. Ook in Alphen aan den Rijn was dit het geval. De toren, met zijn hoogte van ruim 100 meter, zorgde ervoor dat de inwoners van Alphen en de omliggende dorpen konden genieten van storingsvrije uitzendingen.

Sinds de komst van nieuwe technologieën zoals digitale televisie en internet is de oorspronkelijke functie van de zendmast weliswaar veranderd, maar de mast speelt nog altijd een cruciale rol in de moderne communicatie.

Wat doet de zendmast nu?

Hoewel de zendmast zijn oorspronkelijke functie voor radio- en televisie-uitzendingen grotendeels heeft verloren, is hij nog steeds van groot belang. De toren is tegenwoordig vooral een knooppunt voor mobiele communicatie en dataverbindingen. Dankzij de hoogte van de mast kunnen mobiele signalen over een groot gebied worden verspreid, wat zorgt voor een goede dekking in Alphen aan den Rijn en omgeving.

Daarnaast is de zendmast ook een belangrijk punt voor nood- en hulpdiensten, die hun communicatie via de mast laten verlopen. Dit maakt de toren een onmisbare schakel in de lokale infrastructuur.

Leuk feitje: live slechtvalken volgen

De zendmast biedt niet alleen een technische functie, maar is ook het thuis voor een paar slechtvalken! Deze majestueuze roofvogels broeden elk jaar hoog in de toren. Het leukste? Via een nestkast met een live camera kun je de slechtvalken van dichtbij volgen, zonder dat je de hoogte in hoeft. Dit maakt de zendmast niet alleen een belangrijk technisch knooppunt, maar ook een hotspot voor natuurliefhebbers.

Onderhoud aan de zendmast

Net als elk ander iconisch bouwwerk, heeft ook de zendmast regelmatig onderhoud nodig. Momenteel vinden er werkzaamheden plaats om de mast veilig en functioneel te houden. De betonnen structuur wordt versterkt, en ook de apparatuur op de mast wordt gemoderniseerd. Zo blijft de toren voldoen aan de nieuwste standaarden en kan hij nog jarenlang zijn belangrijke rol vervullen.

Tijdens het onderhoud wordt er zorgvuldig rekening gehouden met de omwonenden en wordt overlast tot een minimum beperkt. Bovendien blijft de verlichting van de mast beschikbaar voor speciale gelegenheden, zelfs tijdens de werkzaamheden.

Met het onderhoud dat momenteel plaatsvindt, is de zendmast klaar voor de toekomst. Hij blijft een essentieel onderdeel van het dagelijks leven in Alphen aan den Rijn, en een icoon waar we als inwoners trots op mogen zijn.

Verlicht de zendmast in jouw kleuren

Wist je dat je de zendmast kunt laten verlichten in de kleuren van jouw keuze? De toren is uitgerust met verlichting die je kunt personaliseren voor speciale gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan het vieren van een sportieve overwinning, het steunen van een goed doel, of het vieren van een lokale feestdag.

Bedrijven en organisaties hebben de mogelijkheid om de mast te verlichten, maar ook voor particulieren is het een optie. De toren is al verlicht geweest in verschillende kleuren tijdens nationale feestdagen en bijzondere momenten in de stad. We hebben zelfs via de toren al verschillende gender reveals gehad, hoe leuk is dat!

Wil jij een item aanvragen? Dat kan door te mailen naar redactie@hierisalphen.nl. In onze lichtkalender kan je zien in welke kleuren de toren verlicht is.