Diana Boerefijn over 5 jaar Fietsmaatjes Alphen

“Het is nu 5 jaar geleden dat Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn werd opgericht. Met ruim 500 vrijwilligers bezorgen we ongeveer 500 gasten een groot plezier met gezellige fietstochten op onze 23 elektrisch ondersteunde duofietsen en een rolstoelfiets. Daarmee zijn we nu de grootste Fietsmaatjes organisatie in Nederland, vertelt pr en communicatieadviseur Diana Boerefijn. Lees hier het hele verhaal

Op 31 augustus gaan wij ons eerste lustrum vieren met een jubileumfeest in Driehoorne. Dan zal de Alphense lichttoren stralen in de kleuren van Fietsmaatjes: geel en blauw.

Even terug in de geschiedenis:

Diana: “Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn is opgericht op 9 augustus 2019. Direct daarna zijn we begonnen met fondsenwerving om duofietsen te kunnen aanschaffen. Dat resulteerde in voldoende middelen om op 29 februari 2020 officieel van start te kunnen gaan met de eerste vijf duofietsen. Burgemeester Spies en wethouder Schotanus waren destijds aanwezig bij het startevenement in Parkvilla.

Even dreigde Corona roet in het eten te gooien. Maar dankzij tussenschotten op de duofietsen konden we toch door. Het duofietsen was één van de weinige activiteiten die door konden gaan.

In mei 2021 sloot Aarlanderveen zich aan bij Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, gevolgd door Boskoop in maart 2022. Een jaar later sloten ook Koudekerk, de beide Hazerswoudes en Benthuizen zich aan. En tot slot, in augustus 2023, verwelkomden we ook Zwammerdam bij Fietsmaatjes.

De gemeente Alphen heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze uitbreiding naar de kernen. Zowel financieel, maar ook organisatorisch. Door deze samenwerking zijn we nu dus actief in de hele gemeente. En met 23 duofietsen en inmiddels ook een rolstoelfiets zijn we nu de grootste Fietsmaatjes organisatie in Nederland.

We hebben inmiddels ruim 500 vrijwilligers en ongeveer evenveel gasten, die samen vele uren en kilometers genieten van duofietsplezier.

Wat er zo bijzonder is aan Fietsmaatjes?

“Tja, dat moet je eigenlijk aan onze gasten en vrijwilligers vragen. We horen vaak hoezeer gasten én vrijwilligers genieten van de fietstochten. En: waar wij echt voor staan is niet alleen het fietsen zelf, maar ook het 'maatjes-concept'. Door de duofietstochten komen mensen uit een sociaal isolement. En het is ook een uitkomst voor mantelzorgers van onze gasten. Als onze gasten een uurtje (of langer) gaan fietsen met hun maatje, hebben de mantelzorgers ook even rust.”

Foto: Diana Boerefijn

Headerfoto: Vrijwilligster Ankie met fietsmaatje Toke