ArJan Wille van Alphen Vitaal - over Alphens zwemevenement in de Rijn

“Ik hou zelf helemaal niet van zwemmen en zeker niet in open water. Maar hier doe ik natuurlijk aan mee. Mijn zoon Naut, schoonmoeder Elly Hazebroek en de dochter mijn zus zwemmen daarom ook mee. Swim to Fight Cancer is zo’n fantastisch evenement en ben er trots op dat we samen zondag de Alphense editie mogen organiseren en we dan ook bekend maken hoeveel geld we met elkaar hebben opgehaald. De teller staat nu al ruim boven de € 150.000,-.

“Dat geld is heel hard nodig, want nog steeds krijgt 1 op de 2 mensen in Nederland de diagnose kanker. Helaas maak ik het op dit moment ook mee in mijn familie. Door mee te zwemmen zetten we onmacht om in kracht en hebben we nu al een enorm bedrag opgehaald om één van de acht kankeronderzoeken te ondersteunen die ervoor kunnen zorgen dat kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Eigen activiteit

Met Alphen Vitaal waren we al langer bezig een eigen activiteit te organiseren dat past binnen het Alphense, waar behoefte aan was en waar een goed doel aan gekoppeld is. Toen vorig jaar oktober via de VOA het landelijk evenement Swim to Fight Cancer op ons pad kwam, viel alles in een keer bij elkaar. Dat was nog voor dat mijn zus Petra de diagnose kreeg. Juist nu besef ik hoe belangrijk het is dat er heel veel geld opgehaald moet worden voor dit kankeronderzoek.

Uit de opbrengsten van onze Alphense editie wordt onder andere het bloedonderzoek van prof. Gerrit Meijer gefinancierd. In dit project zullen de onderzoekers zoeken naar sporen in het bloed die de aanwezigheid van een vroege tumor blokkeren. Er vroegtijdig bij zijn is letterlijk van levensbelang. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Steentje bijdragen

Naast een bijdrage voor kankeronderzoek gaat ook een deel van de opbrengst naar het Alphense Samenhuis, een lokaal initiatief dat mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten een plek biedt waar ze even zichzelf kunnen zijn, waar ze hun verhaal kwijt kunnen, want daar ben je met gelijken. Ik ondersteun sowieso dit soort initiatieven, zoals de Samenloop van Hoop en nu dan Swim to Fight Cancer.

Het wordt een hele happening en met het mooie weer verwacht ik een heleboel kijkers langs de Rijn. Ik hoop dat op de Rijnkade, op de kade aan het Rijnplein en natuurlijk op de Aarkade bomvol staat met fanatieke Alphenaren.

20 steden

In 2023 zwommen werd er in 9 steden gezwommen die gezamenlijk 1,9 miljoen aan donaties ophaalden ten behoeve van kankeronderzoek. Dat is natuurlijk fantastisch!

Daarom is dit zwemevenement één van de succesvolle evenementen van Stichting Fight cancer en is sinds 2014 al 45 maal georganiseerd, van Middelburg tot Hoorn en van Nijmegen tot Delft.

Dit jaar doen er 20 steden mee waaronder ons Alphen den Rijn. Daar mogen we hartstikke trots op zijn.”

Voor informatie en het programma van Swim to Fight Cancer ga naar swimtofightcancer.nl