5 tips om in open water te zwemmen

5 tips om in open water te zwemmen

Wil je eens in het open water gaan zwemmen? Wees dan goed voorbereid.

Deze 5 praktische tips brengen jou een heel eind op weg.

1. Neem iemand mee

2. Oefen vooraf op je zwemtechniek

3. Oefen het kijken en zorg voor goede zwemspullen

4. Let op je ademhaling

5. Volg vooraf een les of clinic

1. Neem iemand mee

Als je de eerste keer in open water gaat zwemmen is het absoluut aan te raden om iemand mee te nemen. Misschien ken je wel iemand die aan het water woont en een bootje heeft. Deze kan dan met je meevaren. Of anders kan iemand je vanaf de kant ook prima in de gaten houden. Misschien ken je wel een zwemmer met meer openwater ervaring. Je kunt dan ook samen gaan zwemmen. Een ander optie is om aan te sluiten bij een open water training.

2. Oefenen op je zwemtechniek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga voordat je start met open water zwemmen eerst eens wat vaker in het zwembad zwemmen. In het zwembad kun je vaak net wat relaxter oefenen op je zwemtechniek en uithoudingsvermogen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe makkelijker je ook ontspannen kunt zwemmen in open water.

3.Oefen het kijken en zorg voor goede zwemspullen

In het zwembad heb je er niets mee te maken, maar in open water is (mits je borstcrawl zwemt) kijken en richting houden superbelangrijk. Oefen dit van tevoren in het zwembad, zodat je de techniek onder de knie hebt als je voor het eerst in open water gaat zwemmen. Dit geeft je vertrouwen dat je richting kunt houden in het open water.

Sommige combineren het kijken met ademhalen. Zelf doe ik dat niet. Ik til zelf mijn hoofd licht recht voor me op tussen twee slagen door. Niet ver genoeg om ook adem te halen. Alleen mijn ogen komen uit het water. Dit heeft als voordeel dat je je hoofd minder ver uit het water hoeft te halen als wanneer je kijken en ademhalen combineert. Hoe verder je hoofd uit het water, hoe meer je benen zakken.

Je hoeft niet continu te kijken. De algemene richtlijn is rond de 10 slagen een keer kijken. Maar doe vooral wat voor jezelf prettig is.

Probeer verschillende zwembrillen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gespiegelde bril fijn zijn met felle zon, en een heldere bril juist prettig op een bewolkte dag.

Zwem je schoolslag, dan is dit minder relevant omdat je of je hoofd continu bovenwater houdt, of iedere slag makkelijk(er) naar voren kunt kijken. Denk ook aan waterschoentjes!

4. Let op je ademhaling

Ademen is bij het zwemmen sowieso een belangrijk onderdeel. In het openwater met borstcrawl geldt dit net zo goed. Oefen het ademhalen vooraf goed in het zwembad. Ga voor een makkelijk vol te houden ritme. Bilateraal (dus zowel links als rechts) ademen heeft normaal gesproken de voorkeur. Maar veel zwemmers hebben een voorkeurskant. Als ook jij aan 1 kant makkelijker ademhaal, kun je dat het beste in het begin in het open water ook vasthouden. Het gaat er in het begin vooral om dat je comfortabel bent in het water.

Bewaar vooral ook je rust. Als je net in het water springt kan het koude water je nogal overvallen. Een vast en rustig ademritme helpt je dan om in je normale slagfrequentie te zwemmen.

5. Volg een les of clinic

Er worden door heel Nederland regelmatig lessen gegeven in open water zwemmen Maar er zijn ook dagen waarop je gewoon kunt aansluiten (vaak wel even vooraf aanmelden). Je gaat zo en met een groep op pad en je krijgt nog wat uitleg vooraf. Hierdoor is het een stuk minder spannend dan wanneer je alleen gaat. De meeste triathlonverenigingen geven in het zomerseizoen met regelmaat open water trainingen. Ook sommige zwemverenigingen organiseren dit in de zomermaanden. Of train alvast openwater techniek in het zwembad.