1,5 jaar na Alphen on Fire #1 - Hoe gaat het nu met SANN!E & Friends?

Op 1 april 2023 werd de Alphense band SANN!E  & friends de winnaar van de m uzikale talentenjacht Alphen on Fire. Dit najaar gaat de bandcontest weer van start en kunnen muzikanten zich tot 7 oktober opgeven om mee te dingen naar de hoofdprijs: een dag professionele studio-opname. Muzikant Sander van Teijlingen vertelt hoe het de band na de winst vergaan is én geeft tips voor veelbelovende bands en muzikanten uit de regio die mee willen doen.  

Waardering van je eigen muziek 

Zo'n anderhalf jaar geleden stond Sander van Teijlingen – een multigetalendeerde artiest die zangt en rapt - naast 4 andere finalisten op het hoofdpodium van cultuurcentrum Parkvilla. Samen met zijn band streed hij om de winnende titel en ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor . “De winst van de bandcontest was een heel bijzonder moment. Je maakt je eigen muziek en dat voelt echt als je eigen kindje. Om dan te horen dat je wint en dat het gewaardeerd wordt, daar hebben we echt van genoten.”, vertelt Sander. “Ik weet nog dat we in het begin best wel moesten nadenken welke nummers we zouden kiezen en wat er goed zou vallen. Voor ons was het heel fijn om feedback van een professionele jury te krijgen in de voorronde. Toen werd duidelijk welke nummers er goed vielen en welke kant we het beste op konden gaan.” 

Nieuwe boekingen voor optredens 

Met de winst van Alphen on Fire kreeg SANN!E & friends de mogelijkheid om een professionele studio-opname te maken van hun eigen nummers. “Als band zijnde was het de eerste keer dat we samen een opnamedag in een professionele studio hadden. Dat was heel tof. Die prijs is echt super en daar kun je als band heel veel aan hebben. Je kunt daarmee je eigen nummers uitbrengen.” 

Voor SANN!E & friends is het winnen van de contest een vliegende start geweest van een succesvol jaar. “We hebben er heel veel aan gehad, ook omdat we elkaar als band nog beter hebben leren kennen. Zo ontdek je of je samen klaar bent voor de next step. De interesse in boekingen en samenwerkingen is het jaar na de contest erg gegroeid. We hebben na Alphen on Fire nog aan twee andere competities meegegaan en bij allebei zijn we in de prijzen gevallen. Maar bij Alphen on Fire hebben we er het meeste aan gehad als het gaat om optredens en nieuwe boekingen. Dat is ontzettend tof.  

Vooral in de regio hebben zij inmiddels grote naamsbekendheid geworven. “We hadden op een gegeven moment zelfs een grap in de band: als we een nieuwe boeking binnen kregen, zeiden we: je mag drie keer raden waar het is. En dan was het vaak in de omgeving van Alphen aan den Rijn.” 

Tips aan andere muzikanten 

Als ervaringsdeskundige geeft Sander een aantal tips aan muzikanten die mee willen doen aan de contest. “Zorg dat je goed voorbereid bent en vantevoren al een aantal nummers hebt uitgekozen waarvan je weet dat die werken. Leg vooral de nadruk op eigen nummers, want het gaat om jóúw band en jouw eigen muziek.  

Luister ook goed naar de jury en de tips die je krijgt. Je moet heel eigenwijs zijn in de muziekindustrie, want wat jij doet is jouw kunst. Maar tegelijkertijd mag je ook weer niet té eigenwijs zijn en is het goed om tips en feedback van de professionals serieus te nemen. Dat is moeilijk, maar die grens moet je elke keer weer opzoeken.” 

Ook benadrukt hij dat het om verder te komen ontzettend belangrijk is om zichtbaar te zijn en te netwerken met de mensen om je heen. “Direct na het optreden in de voorronde, toen we rondliepen bij het publiek, kregen we al een boeking.”, vertelt Sander. “Dat is ook echt een tip voor de mensen die deze editie meedoen: loop rond en zorg dat je niet achter de schermen gaat zitten maar dat je gezien wordt. 

Geef je nu op  

Ben jij of ken jij een veelbelovende band die mee wil doen aan Alphen on Fire, podiumervaring wil opdoen, feedback wil ontvangen van een professionele jury en kans wil maken op fantastische prijzen? Opgeven kan nog tot en met 7 oktober door te mailen naar alphenonfire@khabbaz.nl. Op 16 november wordt de bandcontest officieel afgetrapt en gaan de voorrondes van start. Deze vinden plaats in Alphen aan den Rijn en omliggende dorpen. De finale vindt plaats in maart 2025. Alle informatie en voorwaarden voor deelname vind je op www.khabbaz.nl/alphen-on-fire.  

Sander zit dit keer zelf in de jury van Alphen on Fire en roept collegamuzikanten in deze video op om zich in te schrijven. 

Foto: Phaedra Wijnstroot.