Hier zijn Astrid Korevaar en Rens van Renssen - van het Straatmuzikantenfestival en meer…

Het Straatmuzikanten aan den Rijn Festival is niet meer weg te denken uit de Alphense agenda. Sinds een aantal jaar is Astrid Korevaar de spil in de organisatie. Sinds vorig jaar krijgt zij hulp van Rens van Renssen. De twee vormen een goed team en hebben grootse plannen.

Want al werkt het duo nog maar anderhalf jaar samen, het zet zich ook in voor andere Alphense evenementen. Dit jaar kwam de Jaarmarkt erbij. Komend jaar vormen zij de organisatie van culturele pontons bij de Aarkade. En zij gaan een stukje Koningsdagprogramma verzorgen.

Het Straatmuzikantenfestival aan den Rijn ontstond negen jaar geleden als initiatief van de Alphense Talkshow. Het festival droeg toen de naam DAT Straatmuzikantenfestival. Een paar jaar geleden werd Astrid Korevaar (61) gevraagd als jurylid. Dit beviel haar zo goed dat, omdat steeds meer organisatoren stopten, ze het festival vorig jaar zelfs alleen organiseerde. “Maar toen was daar Rens.”

Rens van Renssen (33) had de Alphense Maestro gewonnen. Een geschikte kandidaat voor de jury van het festival, dacht Astrid daarop. En dat had ze goed gedacht. “We hadden zo’n goede klik”, zeggen de beide inwoners van Alphen aan den Rijn volmondig. ”Daarom vroeg ik of hij, naast jureren, wilde helpen met de organisatie.”

Uitbreiding

Het tweetal koos direct voor uitbreiding. Was het aantal locaties vóór corona nog 24, dit jaar gingen zij voor dertig. “We vonden een aantal extra plekken. Zo kwam de Raadhuisstraat erbij. De horecaondernemers daar wilden dit ook graag. Met dertig locaties is een fijne planning te maken. Op alle locaties kunnen we dan vier optredens inplannen.”

Muzikanten vinden voor het festival is geen probleem. “Er is een fijne database waarin alle muzikanten zitten die de afgelopen jaren optraden. Inmiddels kunnen we ze plaatsen op volgorde van binnenkomst. We letten voor het festival niet op kwaliteit; iedereen die wil meedoen, mag meedoen. En we laten altijd een aantal reserves toe, omdat er meestal wel een muzikant of groepje uitvalt.”

Takenlijst

Naast het regelen van alle muzikanten heeft de organisatie nog een hele lijst met taken. Rens is van de financiën. “Ik zorg dat onze geldschieter VOC (Verenigde Ondernemingen Centrum Alphen, red.) een financieel plaatje krijgt en regel de vergunningen en de subsidie bij de gemeente. En ik regel bij sponsoren flesjes water en een lunch voor de deelnemers.”

Astrid houdt de website en social media bij en onderhoudt het contact met de muzikanten. Op de dag zelf zijn verschillende vrijwilligers actief, waaronder de zoon van Astrid, Maks, die foto’s en filmopnames maakt.

Een moeilijke taak is elk jaar de planning voor de dag zelf. “Je moet letten op de groepsgrootte, niet alle bands passen overal. Er is nog wel eens een verschuiving van een locatie nodig. Maar vooral lastig is dat de juryleden alle optredens moeten kunnen zien. We maken dus een speelschema én een jureerschema.”

Lachend vertellen ze dat zij als juryleden afgelopen editie één optreden niet zagen. "De band stond te spelen voor het Amadeushuis aan de Hofzichtstraat. De verzorgers nodigden ze uit binnen te komen spelen. Je snapt, buiten was niets van de muzikanten te zien of te horen."

Jaarmarkt

In september zorgden de twee deels voor de muzikale invulling van de Jaarmarkt. “Het eerste idee was te rouleren met de straatmuzikanten. Maar dat was geen optie, omdat het tijdens de Jaarmarkt veel te druk is. We maakten een schema met op tien plekken een podium. En de winnaar van vorig jaar regelden we als opening van de muziekavond. Het was zo geslaagd dat we het komend jaar weer gaan doen.”

Culturele pontons

Maar er zijn nog meer plannen. Zoals pontons in de lente- en zomermaanden in het haventje bij de Aarkade. “Het is nog niet helemaal rond, maar het idee is dat er twee a drie keer per maand een optreden is. In het weekend of op woensdagmiddag van april tot en met september willen we de pontons als podium gebruiken voor lokale bandjes, dansscholen, koren, de muziekschool, de stadsdichter en natuurlijk onze straatmuzikanten. De horeca kan goed aansluiten. Een idee is bijvoorbeeld dat op zondagmorgen een strijkkwartet op de pontons speelt terwijl bezoekers op het terras genieten van een ontbijt. Of dat de kinderen van een dansschool een optreden geven en familie en vriendjes komen kijken. Het doel is het centrum bruisender en levendiger te maken.”

En zelfs daar blijft het niet bij voor de twee enthousiastelingen. “We zijn ook ingevlogen voor Koningsdag. Om voor de kinderen muziek en cultuur op het programma te krijgen.”

Komend jaar is een jubileumjaar voor het Straatmuzikantenfestival aan den Rijn. Zaterdag 31 augustus is de tiende editie. Met het elan en de ambitie van Astrid en Rens gaat dat helemaal goed komen