Hier is Saskia ten Have - die 40 jaar muziekles gaf op Alphense scholen
Gemeente Alphen aan den Rijn is rijk aan gewone mensen die bijzondere dingen doen voor anderen. Zij zijn vrijwilliger bij een club, een stichting of zetten zich in voor een goed doel. Het zijn deze mensen die Alphenaren met elkaar verbinden. “Hier is ALPHEN” zet tweewekelijks een mooi mens in de spotlights.
In januari zwaaide Saskia ten Have (66) na veertig jaar muziekles op scholen geven af. In de woning van haar en haar man in Korteraar vertelt ze enthousiast over haar passie voor muziek en hoe ze genoot van haar leerlingen.
Echt muzikaal was haar familie niet. “Mijn vader hield wel van klassieke muziek. Na de kerk zette hij een elpee op. En hij nam me mee naar orgelconcerten van Feike Asma, prachtig vond ik dat.”
Op haar 10de kreeg Saskia een blokfluit en ging ze op les. Een jaar later kwam er een elektronisch orgel in huis. Door haar les ging zij anders luisteren naar de organist in de kerk. “Ik hoorde soms wilde noten. Toen ik dat aan de organist vroeg, zei hij: “Dat is de kerk zo gewend, maar je hebt wel gelijk”.”
Dat muzikale gehoor kon Saskia goed gebruiken in haar verdere leven. Ze leerde pianospelen en ging als hobby een koor begeleiden. Na haar middelbare school ging ze naar de Pedagogische Academie – “Mijn vader vond dat ik een vak moest leren” – om na haar diploma in 1982 naar het Conservatorium op De Driestar in Gouda te gaan.
Nog in opleiding startte zij met het geven van muziekles aan havo- en vwo-leerlingen op het Groene Hart Lyceum. “Ik gaf les aan de leerlingen van de talentklassen muziek. Hun niveau was behoorlijk. Meerdere leerlingen gingen uiteindelijk naar het Conservatorium. Regelmatig ben ik bij afstudeeroptredens geweest. Ik vond het altijd een eer om mijn naam in het boekje te zien staan.”
Jongensklas
Ze denkt terug aan een 3 vwo-klas die uit bijna alleen maar jongens bestond. “Hun mentor ging trouwen en wilde dat de klas zong op haar bruiloft. Dat zagen die jongens niet zitten. Uiteindelijk lukte het een driestemmig lied te zingen op de bruiloft waarna de klas vroeg “Kunnen we niet altijd blijven zingen?” Een aantal deed eindexamen in muziek en meerdere zijn bij studentenkoren gegaan.”
Naast het Groene Hart Lyceum verzorgde Saskia muzieklessen op de Immanuel mavo. “Toen ik op een gegeven moment op de hoogte moest zijn van de hedendaagse muziek waar de jeugd zich voor interesseerde, wist ik dat deze tijd voorbij was.”
Basisschool
Saskia werd unitleider op het Lyceum, maar miste haar muzieklessen. Negen jaar geleden maakte ze de overstap naar het basisonderwijs, naar De Fontein en later ook Het Mozaïek. “Mijn hart ligt bij de basis. Bij ‘De Stoomtrein’ en ‘Op een grote paddenstoel’, heerlijke liedjes om met instrumenten te spelen.” Naast muziekles verving zij regelmatig leerkrachten en begeleidde leerlingen die ondersteuning nodig hadden.
“Je moet niet je Flikken-blik opzetten, hoor”
Vooral de kleuters waren een uitdaging. “Hoe houd je hun aandacht vast? Mijn kinderen zeiden “Je moet niet je Flikken-blik opzetten, hoor”. Uiteindelijk vond ik ze geweldig. Het spel van het geluid leren ontdekken, dansen en zingen. En omdat we op De Fontein het programma Muziek in de Klas hadden, kon ik heel veel instrumenten aanschaffen.”
Genieten deed Saskia het meeste van muziek maken met grote groepen. “Het magische wat ontstaat als je samen musiceert, een rijke ervaring. Alle cognitie valt weg. Er is geen verschil meer tussen een mavo- en vwo-leerling, een timmerman en een professor. De hele groep heeft de drive om iets moois te maken.”
“Liefde voor muziek meegeven”
Ze denkt terug aan de keren dat ze tweehonderd zingende kinderen op de piano begeleidde in het amfitheater van De Fontein. En aan het geven van blokfluit- en keyboardlessen. “Dat groepsdoorbrekend werken is echt geweldig. Als ik zag hoe trots ze op hunzelf waren en hoeveel plezier ze hadden; het meegeven van liefde voor de muziek was echt mijn drijfveer.”
Het afscheid op De Fontein was een bijzondere. De leerlingen en het team onthulden het Juf Saskia Atelier met de woorden “Ter ere van Juf Saskia die het muziekonderwijs blijvend heeft veranderd op De Fontein”. “In dit muzieklokaal staan alle keyboards, blokfluiten en djembe’s. Een grotere beloning had ik niet kunnen krijgen. Als ik soms nog een dagje inval, ben ik met mijn klas zeker te vinden in het Juf Saskia Atelier.”