Hier is Henk Kooi - molenaar van korenmolen De Haas in Benthuizen
BENTHUIZEN – Gemeente Alphen aan den Rijn is rijk aan gewone mensen die bijzondere dingen doen voor anderen. Zij zijn vrijwilliger bij een club, een stichting of zetten zich in voor een goed doel. Het zijn deze mensen die Alphenaren met elkaar verbinden. ‘Hier is ALPHEN’ zet tweewekelijks een mooi mens in de spotlights.
Henk Kooi is sinds twaalf jaar molenaar van korenmolen De Haas in Benthuizen. Ook houdt hij elke week een dag toezicht op de Zwanburgermolen in Warmond.
Twee tot drie keer per week is Henk – één van de zeven molenaars van de Benthuizense molen – in De Haas te vinden om tarwe en spelt te malen. De meelproducten, waaronder de befaamde pannenkoekenmix, worden in het knusse winkeltje onderin de molen verkocht.
Bonkende molen
Deze vrijdag staat er een fijne wind die de wieken, alle voorzien van volle zeilen, flink aan het draaien zetten. In het maalkoppel op de steenzolder werken de molenstenen hard om de tarwekorrels, die door een schudbak in het koppel worden geschud, tot fijn tarwemeel te malen. Het bonken is overal in de molen te horen én te voelen. Een verdieping lager, op de maalzolder, glijdt het gemalen meel in rustig tempo grote stoffen zakken van 20 kilo in.
Henk is vandaag derde molenaar. Dat vindt hij niet erg, want dan hoeft hij minder hard te werken, zegt hij met een lach. Het mooiste van molenaar zijn, vindt hij “de techniek waarmee je speelt. Je mag spelen met iets dat 1 miljoen waard is en ook nog eens honderden jaren oud.”
Henk geniet ook van het gevoel van de gemalen tarwe in zijn handen. “Dat is zo zacht.” En hij vindt het prachtig dat hij leerlingen mag opleiden. “Hierdoor blijf je up to date. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we momenteel vier leerlingen opleiden die bijna op examen gaan. We kunnen dus vooruit, al moeten we ook weer op zoek naar nieuwe leerlingen.”
Molenaar in opleiding
Henk werd molenaar toen hij met pensioen ging na een werkzaam leven bij de marine en de politie. Het was een collega die hem tijdens een deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse op het idee bracht.
“Mijn collega vertelde dat een neef van hem voor molenaar aan het leren was. Omdat wij beiden een technische achtergrond hebben, leek het hem wel wat om samen in opleiding te gaan.”
Nog geen twee weken later startten de heren. “We moesten op zoek naar een leermolen en een instructeur. We kwamen terecht bij korenmolen Nieuw Leven in Hazerswoude-Dorp. Hier hebben wij 1,5 jaar les gehad. Tijdens onze opleiding werd ons gevraagd of we ook de Zwanburgermolen erbij wilden doen. Doordat we op twee molens werkten, leerden we snel.”
Voor het laatste half jaar konden de twee als leerling-molenaars terecht bij De Haas. “Ze zeiden daarbij wel: ‘Dan moet je hier ook kunnen draaien nadat je je diploma gehaald hebt.’ Na twee jaar deden we het landelijk examen en slaagden we.”
Veel vrouwelijke molenaars
Wat Henk de laatste tijd opvalt, is dat vooral veel dames het vak willen leren. “En de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 40 en de 60 dus de molens kunnen voorlopig blijven draaien.”
Henk blijft molenaar zolang zijn gezondheid het toelaat. “Ik sport veel. Wandelen en Japans stokvechten en ik ben lid van een fitnessclub. Ik geloof dat het niet uitmaakt hoe je beweegt, als je maar beweegt.” Dus al is Henk inmiddels 76 jaar, hij kan zeker nog wel even door. “Al is het natuurlijk wel de vraag of ik, als ik 80 ben, het nog wil.” Wetende dat er bij De Haas nog een molenaar actief is die de 90 gepasseerd is, is in te schatten dat Henk er voorlopig blijft genieten van het spelen met de oude molen.