Hier is André Troost van Het BehouT

De gemeente Alphen aan den Rijn is rijk aan gewone mensen die bijzondere dingen doen voor anderen. Zij zijn vrijwilliger bij een club, een stichting of zetten zich in voor een goed doel. Het zijn deze mensen die Alphenaren met elkaar verbinden. ‘Hier is ALPHEN’ zet tweewekelijks een mooi mens in de spotlights.

Stichting Het BehouT geeft sinds 2022 gebruikt hout een tweede leven. André Troost is bedenker en founder van Het BehouT. Toen hij een project voor de gemeente deed in circulariteit en een wormenhotel ontwikkelde, was de volgende vraag van de gemeente ‘Kijk eens naar hout’. Dat was niet aan dovemansoren gericht.

“Ik heb wat met hout”, zegt André, tevens tekenaar, illustrator en theatermaker. “Met oerhout. Dát begrijp ik. Als vader kluste ik op zaterdag en ging ik zondag naar de kerk. Precies zoals mijn vader. Hij bouwde ook alles van hout en leerde mij bouwen. Ik begon met een konijnenhok, daarna een kippenhok en vervolgens stapelbedden voor de kinderen.”

Toen de gemeente hem vroeg of hij iets kon met circulair hout ging André, zoals hij dat omschrijft ‘langs de velden’. “Wat is er al en welke partijen krijg ik mee? Ik vroeg adviezen aan Buurman Rotterdam (een circulaire bouwmarkt in Rotterdam, red.). Ik ging me erin verdiepen en bedacht dat ik een ruimte nodig had waar de consument al komt.”

Houtseks

André vond deze ruimte op het parkeerterrein van Praxis aan de Van Foreestlaan. “Een grote pluim voor Alain (de Werd, red.) die wilde samenwerken.” Naast het gebouw pronkt nu een bord ‘Circulair hout’. Voor de ingang liggen iepen uit het Klimaatbos. Binnen staan schaaldelen; planken die vervaardigd zijn door een boom in de lengte te zagen. “Net houtseks, zo aantrekkelijk ziet dat eruit”, omschrijft André de schaaldelen. Er hangt een houten plaat aan het plafond met flessen waarin lampenbollen zitten. Overal staan en hangen houten voorwerpen.

André wijst op het vriendschapstafeltje. “In een workshop maken twee vriendinnen dit tafeltje samen. Door er acht poten onder te maken en de tafel precies in het midden door te zagen, kunnen beide vriendinnen de helft van de tafel meenemen.”

Houtinstroom

Inmiddels doet André het niet meer alleen. “Ik vond twee kornuiten. We hebben alle drie onze rollen. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de houtinstroom. Dat betekent heel veel bellen en koffie drinken met afvalbedrijven en aannemers. Zeker die laatste groep wordt steeds moeilijker te strikken. De prijzen van hout zijn over de kop gegaan. Een verkeerde lading bewaren ze liever. Ook van particulieren krijgen wij hout. Hiervoor hebben wij een container op het Ecopark staan.”

Omdat de houtinstroom enigszins stokt, richt Het BehouT zich naast de verkoop van gebruikt hout op het passief vertellen over circulariteit. Ook bouwt de stichting op bestelling. Zo zijn de heren bezig met een flink aantal meditatiekrukjes voor een klooster. En zij bereiden een workshopprogramma voor.

‘Groei van genoeg’

Op de muur van het BehouT gebouw staan twee veelzeggende zinnen: ‘We erven de aarde niet van onze voorouders, maar lenen haar van onze kinderen’ en ‘De aarde biedt voldoende om ieders behoefte te bevredigen, maar niet ieders hebzucht’. De tweede uitspraak is van Ghandi.

“De laatste halve eeuw hebben wij de aarde gezien als supermarkt, we kopen alles wat we willen”, is een uitspraak van André die in dit rijtje past. “Wat we niet meer willen, gooien we weg. De aarde is een vuilnisbelt geworden. Door het verschil tussen rijk en arm en ‘Follow the Money’ neemt de vervuiling alleen maar toe. We moeten besluiten dat de groei van de economie niet meer zaligmakend is, we moeten gaan voor groei van genoeg.”

André gelooft dat de wereld niet verandert door standaard mensen. “Het gaat erom dat je echt iets dóet. Zoals die student die zijn kop uitsteekt en de plastic zee aanpakt (‘The Ocean Cleanup’, red.). Mensen zoals Rosa Parks, de eerste zwarte vrouw die niet opstond in de bus voor een blanke man. En het klimaatmeisje uit Zweden (Greta Thurberg, red.). Het gaat vaak gepaard met voor gek worden verklaard, maar ik heb bewondering voor die mensen.”

Overtuiging

Nog een uitspraak van André die zo op de muur van Het BehouT kan: “We moeten het ongemak van het wereld verbeteren voor lief nemen. Minder vliegen is goed, maar niet genoeg. Maak de wereld niet beter uit irritatie, maar sta positief in elk stapje. Elk stukje plastic dat ik opruim, verdwijnt in de afvalbak. Doe het uit overtuiging.”